Pagini

A girl should be two things: classy and fabulous. - Coco Chanel

duminică, 18 aprilie 2010

Efectele culorilor asupra fiintei umane

Cel mai usor mod de a-ti exprima sentimentele cu ajutorul vestimentatiei purtate il reprezinta combinarea diverselor culori. Nu de multe ori s-a intamplat sa ma simt super fericita si sa doresc sa port haine viu colorate , care emana energie. Insa au exista si momente mai putin fericite cand preferam sa port haine negre sau culori mai inchise, pentru a putea trece neobservata. In continuare va voi prezenta cateva detalii despre cromoterapie.

Traim intr-o lume in care culoarea ne domina viata, inconjurandu-ne oriunde ne-am afla. Acesta planeta minunata nu contine toate culorile minunate ale curcubeului fara un motiv bine intemeiat. Nimic de pe pamant nu este rodul intamplarii si tot ce este natural are un scop. Culoarea nu face exceptie de la asta. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa devenim mai constienti fata de culoare si fata de modul in care ea actioneaza asupra noastra. Data viitoare cand sunteti intr-un restaurant priviti decorul. Culorile sunt stralucitoare si distractive. Credeti ca designerii au ales aceste culori doar pentru ca dvs.sa va simtiti fericit cat sunteti acolo ? Nu numai ca doresc asta, dar ei stiu in plus ca toate culorile luminoase ca rosul, portocaliul, galbenul stimuleaza sistemul nervos si cresc apetitul. Va aduceti aminte de momentele insorite ale verii cand stateati la plaja dupa cum v-a recomandat doctorul sau poate bunica cu intelepciunea ei batraneasca ? Stiti de ce se acorda atata importanta bailor de soare ? Nu atat bronzul obtinut conteaza cat absorbtia culorilor din razele de soare de catre organism. Cunoasteti sentimentul de melancolie care ne cuprinde uneori toamna si ca motivele acesteia trebuie cautate in zona lipsei de lumina solara si a culorilor deschise ? Toate aceste idei se asociaza cu un vechi principiu numit "terapia prin culoare".
In continuare sunt prezentate efectele culorilor asupra fiintei umane


Podul londonez Blackfire

Acest pod londonez era renumit deoarece era podul preferat al unui mare numar de sinucigasi care preferau sa-si curme viata aruncandu-se in apele Tamisei. Dupa revopsirea sa din negru (culoarea initiala) in bleu - verde deschis, numarul sinuciderilor a scazut foarte mult, fapt pus de catre specialisti pe baza noii sale culori, recunoscuta pentru efectele sale sedative si relaxante.

ROSU - Vitalitate, curaj, inceredere in sine

  • Potrivit atunci cand trebuie sa faci fata unei zile solicitante sau cand te simt secat de energie sau lipsit de vlaga. Rosu energizeaza la toate nivelele. Ne conecteaza cu corpul nostru. Orice lucru care trebuie inceput are nevoie de vitalitatea rosului.

  • Trasaturi de personalitate: curajos, increzator, umanist, plin de vointa, spontan, onest, extrovert.

  • Are drept efect stimularea neuronilor, a glandelor endocrine si a nervilor senzoriali. Creste circulatia sangelui, are efecte subtile dar intense in ceea ce priveste guvernarea functiilor creierului, a sistemului nervos si a multor procese fiziologice si biochimice. Datorita efectelor sale invioratoare , pentru uzul terapeutic general sunt recomandate doze moderate de rosu insotite de albastru si verde. Aplicarea luminii rosii, monocromatice grabeste cicatrizarea si vindecarea tesutului

ORANJ - Fericire, incredere, resurse sporite

  • Aduce bucurie zilelor noastre si creste pofta de viata. Oranjul este cel mai bun stimulent emotional. Ne conecteaza cu simturile noastre , ne ajuta sa indepartam inhibitiile si ne face independenti si sociabili..

  • Trasaturi de personalitate: entuziast, fericit, sociabil, energic, sportiv, constructiv.

  • Efectul sau pozitiv principal consta in cresterea imunitatii corpului (cresterea rezistentei fata de infectii). Cel mai mult este utilizata in vindecarea spasmelor si a rigiditatii. Deasemenea joaca un rol important in cresterea ratei metabolismului, in fortifierea plamanilor, a splinei si a pancreasului. Creste pulsul dar mentine normala tensiunea. Din punct de vedere psihologic, oranjul este utilizat pentru inducerea entuziasmului.

GALBEN - Intelepciune, claritate, stima de sine

  • Ne ofera claritate in gandire, creste constiinta de sine, stimuleaza interesul si curiozitatea. Galbenul e legat de abilitatea de a percepe si a intelege. Ne conecteaza cu mentalul nostru.

  • Trasaturi de personalitate: simt al umorului, optimist, increzator, practic, intelectual.

  • Ajuta mecanismul motor al corpului. El fortifica musculatura si faciliteaza functiile digestive. Uzul sau prelungit duce la aciditate, colici sau hemoroizi. Absorbtia in exces de radiatii galbene poate da palpitatii si delir. Utilizarea acestei culori e insotita de o crestere generala a inteligentei si claritatii mentale.

VERDE - Echilibru, dragoste, autocontrol

  • Ajuta la relaxarea muschilor, nervilor si a gandurilor. Ne curata si echilibreaza energetic, oferindu-ne un sentiment de reinnoire, pace si armonie. Ne conecteaza la dragostea neconditionata si echilibreaza intreaga fiinta.

  • Trasaturi de personalitate: intelegator, autocontrolat,adaptabil, simpatetic, milos, generos, iubitor de natura, romantic.

  • Determina dilatarea arteriala. Absorbtia sa excesiva are efecte daunatoare asupra tesutului muscular si a glandei pituitare. Din punct de vedere psihologic, verdele are un impact pozitiv, inducand gandirea pozitiva. Este prescris de aceea in managementul stresului.

ALBASTRU - Cunoastere, sanatate, capacitate de decizie

  • Este o culoare relaxanta mental, avand un efect de linistire asupra sistemului nervos. Este ideal pentru problemele de somn, copiii hiperactivi, etc. Ne conecteaza la gandirea holistica, dandu-ne intelepciune si claritate, imbunatatind comunicarea si vorbirea.

  • Trasaturi de personalitate: loial, diplomat, afectuos, inventiv, pasator, prudent.

  • Creste rata reactiilor metabolice si e folosit adesea in vindecarea ranilor. Asigura un efect de linistire mentala sprijinind insa starea de constienta atunci cand este utilizata in practicile de meditative.

INDIGO - Intuitie, misticism, intelegere

  • Energia indigo ne conecteaza cu inconstientul nostru, oferindu-ne experienta de a fi o parte din intregul univers. Intareste intuitia, imaginatia, puterea psihica, creste activitatea de visare.

  • Trasaturi de personalitate: neinfricat, intuitiv, practic, idealistic, intelept, vindecator.

  • Relaxeaza si incetineste activitatea sistemelor neuro-muscular, cardiovascular si limfatic.

VIOLET - Frumusete, creativitate, inspiratie

  • Ne purifica gandurile si sentimentele , oferindu-ne inspiratie. Ne conecteaza cu sinele spiritual dandu-ne intelepciune si putere interioara.Creste talentul artistic si creativitatea.

  • Trasaturi de personalitate: leader, bun si corect, umanitar, simt al autosacrificiului, vizionar, creativ, puternic mental.

  • Utilizat cu succes in mentinerea nivelului concentratiei de potasiu din corp. Anumite radiatii (cu o frecventa inalta) a acesti culori inhiba formarea tumorilor. Deasemenea, tine sub control apetitul.


De acum inainte cred ca o sa analizam un pic inainte de a crea o tinuta.

Kiss

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu