Pagini

A girl should be two things: classy and fabulous. - Coco Chanel

marți, 9 august 2011

Cine a inventat...parfumul?



Dulce sau mentolat, vara sau iarna, dimineata sau seara, aplicarea parfumului este o arta. Dar cate de multe stim despre parfum?



Se pare ca prima chimista din lume, care era o femeie si care a trait in mileniul al II-lea inainte de Hristos in Mesopotamia, se indeletnicea cu fabricarea parfumurilor. Insa Tapputi este mentionata doar in documente redactate intr-o scriere cuneiforma, neexistand dovezi materiale ale preocuparilor sale.



Astfel, cele mai vechi relicve ale producerii parfumului de catre oameni dateaza de acum 4000 de ani. Recent au fost descoperite in Pyrgos, Cipru sticlutele de parfum si vasele de mixare care faceau parte din materialele de lucru ale unui laborator de aproximativ 4000 de metri patrati in care se fabricau parfumuri.

Mai tarziu, retete de parfum datand din 1221 au fost atribuite calugarilor de la Manastirea Sfanta Maria din Florenta.



Avicenna, un celebru invatat din Persia, a fost cel care a inventat tehnica distilarii prin care se puteau obtine uleiurile esentiale din plante si flori, tehinca ce se foloseste inca si azi .

Mult mai recent, indusatria parfumurilor a luat amploare in Europa, si mai ales in Franta sub influenta parfumierului personal al Caterinei de Medici (Regina a Frantei), pe nume Rene.

Foarte interesant este si motivul pentru care oamenii din vechime utilizau parfumul. La inceput se pare ca parfumurile erau folosite de catre cei bogati pentru a ascunde miorosurile neplacute emanate de corp in lipsa unei igiene adecvate. Din nefericire, chiar si azi, unii oameni mai folosesc parfumul in acelasi scop.



O varianta a parfumului este apa de colonie a carei denumire provine de la numele orasului german, Koln, in care s-a fabricat initial aceasta varietate de parfum. Giovanni Maria Farina, un celebru parfumier, este numele inventatorului apei de colonie pe care acesta a lansat-o pentru prima oara pe piata in 1709.



Cat despre modul in care miros parfumurile, trebuie stiut ca termenii folositi sunt cei de “note- sau “tonuri care, la fiecare parfum, sunt in numar de 3: de varf, de mijloc si de baza. Notele de varf sunt cele pe care le mirosim imediat dupa ce pulverizam parfumul. Dupa acest prim contact, nasul nostru incepe sa simta notele de mijloc, care constituie “inima parfumului-. Dupa 30 de minute putem simti si notele finale ale unui parfum, cele de baza.



Conform informatiilor din domeniu, cel mai bine vandut parfum este Chanel No 5. Lansat in 1921 de creatoarea de moda Gabrielle “Coco Chanel , se estimeaza ca in lume o sticla de No 5 se vinde la fiecare 55 de secunde.


Sursa : Tabu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu