Pagini

A girl should be two things: classy and fabulous. - Coco Chanel

marți, 14 iunie 2011

12 idei care trebuie sa ne iasa din cap


1. Ideea ca toti oamenii trebuie sa ma aprobe si sa ma iubeasca (daca nu o fac, ma simt nedorit si incapabil sa fiu iubit).

2. Ideea ca trebuie intotdeauna sa fiu capabil si sa am succes (daca nu, atunci sunt incompetent si sortit 15315e413p esecului), in loc de a accepta imperfectiunile si limitarile umane.

3. Ideea ca oamenii care sunt ticalosi si rai trebuie pedepsiti sever (iar eu am dreptul sa fiu foarte suparat daca nu sunt opriti si fortati sa plateasca pentru asta). Spaţiere de la stânga la dreapta

4. Ideea ca atunci cand lucrurile nu merg asa cum am dorit sau am planificat, e groaznic si e firesc sa ma simt foarte afectat. Nu pot sa accept asa ceva !

5. Ideea ca din exterior, cineva sau ceva, cum ar fi alti oameni, societatea sau ghinionul, provoaca majoritatea nefericirilor mele. Mai mult, ideea ca nu am nici un control asupra acestor factori externi, asa incat nu pot face nimic pentru a iesi din depresie sau alte situatii neplacute.

6. Ideea ca atunci cand situatia devine infricosatoare sau neplacuta, trebuie sa fiu ingrijorat permanent, fara a putea evita acest lucru.

7. Ideea ca este mai usor pentru mine sa neglijez sau sa evit sa ma gandesc la situatiile tensionate, stresante, decat sa fac fata problemelor si sa imi iau responsibilitatea corectarii situatiei.

8. Ideea ca am nevoie de altcineva sau altceva, mai puternic sau mai important decat mine (adesea o anumita persoana) pe care sa ma bazez sau cu care sa fiu (in loc de a accepta riscul de a gandi si actiona mai putin dependent).

9. Ideea ca lucrurile stau asa de atat de mult timp incat nu pot face nimic in privinta lor acum, iar odata ce viata a fost afectata de ceva, ea trebuie sa fie afectata pentru totdeauna (in loc de a considera experientele trecute ca pe ocazii de a invata ceva, fara a ne lasa prea afectati sau atasati de aceste experiente).

10. Ideea ca atunci cand rudele si prietenii mei apropiati au probleme serioase este firesc sa fiu si eu foarte suparat.

11. Ideea ca nu imi plac emotiile pe care le simt dar nu le pot controla si nu ma pot elibera de ele (in loc de a crede ca emotiile distructive, perturbatoare, pot fi controlate macar in parte daca aleg sa lucrez pentru a schimba ipotezele gresite care au dus la aparitia acestor emotii).

12. Ideea ca stiu ca fiecare problema are un raspuns iar eu trebuie sa il aflu, ca lucrurile pot fi complet controlate iar eu trebuie sa am controlul asupra lor (in loc de a accepta ideea de probabilitate, de sansa, si de a cauta bucurii in aceasta viata supusa incertitudinii).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu