Pagini

A girl should be two things: classy and fabulous. - Coco Chanel

duminică, 27 mai 2012

Stiati chiar totul despre...parfumuri?




Prima chimista din istorie este considerata a fi o femeie care se indeletnicea cu fabricarea parfumurilor? Tapputi, asa cum se numea femeia, apare mentionata intr-o scriere cuneiforma din atribuita mileniului 2 inainte de Hristos din zona Mesopotamiei.

Substantele mirositoare din componenta unui parfum nu au numai origine vegetala ci si animala? De exemplu, o substanta inflamabila de culoare inchisa secretata de sistemul digestiv al Casalotului (o anumita specie de balena; Sperm Whale in engleza) sta la baza producerii ambrei. Alte arome se obtin si din castori sau albine, in timp ce moscul (in original musk, care inseamna testicul in limba sanscrita) se obtine din secretia unei glande situate in regiunea anala la masculii speciei de caprioare cu acelasi nume.

Cele mai vechi relicve ale producerii de parfumuri de catre oameni, gasite pana in prezent, au aproximativ 4000 de ani? Descoperite recent, sticlutele de parfum si vasele de mixare gasite in Pyrgos, Cipru, faceau parte din materialele de lucru ale unui laborator de aproximativ 4000 de metri patrati in care se fabricau parfumuri.

In Europa, si mai ales in Franta, industria parfumurilor a luat amploare sub influenta parfumierului personal al Caterinei de Medici (Regina a Frantei), pe nume Rene? Insa fabricarea esentelor frumos mirositoare fusese initiata cu mult inainte de acesta: retete de parfum datand din 1221 au fost atribuite calugarilor de la Manastirea Sfanta Maria din Florenta.

La inceput, parfumurile erau folosite de aristocratia europeana pentru a masca miorosurile neplacute emanate de corp in lipsa unei igiene adecvate? Din pacate, acest lucru este destul de raspandit si in ziua de astazi, in toate clasele sociale.

Apa de colonie, cel mai frecvent produs din gama parfumurilor cumparat pe scara larga, are cea mai mica concentratie de parfum? Majoritatea produselor de acest fel au o concentratie de parfum de doar 5%. Spre comparatie, apa de toaleta are o concentratie medie de 10%, apa de parfum una de 15% in timp ce cea mai mare conentratie o intalnim in extractul de parfum: 20% in general dar poate ajunge si pana la 40% in cazul produselor exclusiviste. Aftershave-urile au o concentratie medie de 3%.

Parfumurile destinate barbatilor au in general o concentratie mai mica de parfum decat parfumurile destinate femeilor? Astfel, in cazul produselor pentru barbati, concentratia uzuala maxima sub care se vand parfumurile este cea a apei de colonie in timp ce in cazul produselor pentru femei cel mai des intalnit produs este apa de toaleta (sau de parfum).\

Avicenna, un celebru invatat din Persia, a fost primul care a descris tehnica distilarii prin care se puteau obtine uleiurile esentiale din plante si flori? Distilarea este si astazi cea mai utilizata metoda prin care se extrag uleiurile aromatice din flori.

Denumirea apa de “colonie” provine de la numele orasului German in care s-a fabricat initial aceasta varietate de parfum? Este vorba de Cologne sau, mult mai cunoscut in Romania dupa numele sau german, Koln. Giovanni Maria Farina, un celebru parfumier, este numele inventatorului si 1709 este anul lansarii acestui tip de produs.

Apa Maghiara (Hungary Water, in engleza) este denumirea primului parfum modern din Europa? Legendele spun ca Regina Elisabeta a Poloniei a solicitat un astfel de produs iar calugarii maghiari l-au fabricat pentru ea, in jurul anilor 1300. Pentru efecte benefice maxime, se recomanda atat spalarea cu aceasta esenta cat si consumul acesteia.

“Notele” sau “tonurile” unui parfum sunt in numar de 3: de varf, de mijloc si de baza? Notele de varf sunt cele pe care le mirosim imediat dupa ce incercam un parfum si au la baza moleculele cu cea mai rapida evaporare care alcatuiesc parfumul. Imediat dupa acest prim contact, nasul nostru incepe sa simta notele de mijloc, care constituie “inima parfumului”. Dupa 30 de minute, de regula, se fac simtite si notele finale ale unui parfum, cele de baza.

Conform celor mai multe surse, cel mai bine vandut parfum din perioada moderna este Chanel No 5? Lansat acum aproape un secol, in 1921, celebrul No 5 este prima creatie a creatoarei de moda Gabrielle “Coco” Chanel si de atunci se vine fara intrerupere,   compania estimand ca in lume, la fiecare 55 de secunde, se vinde o sticla din acest parfum. Extractul de mosc de Zibeta, mult mai cunoscuta dupa boabele de cafea care se extrage din excrementele sale – Kopi Luwak, a stat la baza retetei originale a Chanel No 5 insa acest ingredient a fost inlocuit cu unul similar produs in laborator din considerente de protectie a speciei.

sâmbătă, 19 mai 2012

"Voievodul tiganilor" de J.Strauss

Ion Dacian-Arie din opereta "Voievodul tiganilor" de J.Strauss
   
 Vezi  mai multe  video    din   divertisment


Voievodul țiganilor (titlu original: Der Zigeunerbaron) este o operetă, a cărei muzică a fost compusă în anul 1885 de Johann Strauss (fiul), pe un libret scris de Ignatz Schnitzer, după un roman al scriitorului maghiar Jokái Mór.
Această operetă se remarcă printr-un exotism și o notă romantică, gustate de public și astăzi. Valoarea muzicii lui Johann Strauss (fiul), care cuprinde pagini nepieritoare, situează opereta "Voievodul țiganilor" între capodoperele genului. Dificultățile din partitură au făcut ca această lucrare să fie înscrisă în repertoriul teatrelor de operă.
Premiera a avut loc la Viena pe data de 24 octombrie 1885.
Acțiunea se petrece în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, pe domeniile cândva înfloritoare ale exilatului Barinkay. Castelul, odinioară falnic, este acum o ruină; în schimb, vecinul Zsupan (crescător de porci) prosperă pe seama spolierii proprietății lui Barinkay.
Amnistia împărătească, dar mai ales edictul restitutio in integrum, îl aduc în prim-plan pe tânărul Sandor Barinkay (fiul celui exilat) care, împreună cu comisarul Carnero, vor face demersurile repunerii în posesie. Carnero este surprins, evident neplăcut, să-și găsească soția, Mirabella (dispărută în timpul războiului), slugărindu-l pe Zsupan, iar pe fiul său, Ottokar, virtual ginere al parvenitului negustor (ca pretendent la mâna năstrușnicei Arsena, fiica acestuia).
Primită, în general cu simpatie, vestea reîntoarcerii unicului supraviețuitor al familiei Barinkay îl va panica pe Zsupan, conștient că trebuie să dea socoteală pentru jaf. Instinctul de conservare îl incită la soluția compromisului, propunându-i lui Barinkay să se însoare cu fiica sa.
Ifosele de parvenită ale Arsenei îl dezgustă însă pe Barinkay, în schimb este fascinat de frumusețea țigăncii Saffi (fiica ghicitoarei Czipra) pe care o întâlnește noaptea în castelul părăginit. Se întorc țiganii de la târg; văzându-l pe fiul stăpânului, îl proclamă și aclamă ca voievod al lor.
Barinkay, petrecându-si noaptea între ruine, află de la bătrâna ghicitoare taina unui vis, potrivit căruia, în ziua nunții, va găsi o comoară ascunsă lânga zidul castelului. Se face ziuă și țiganii pornesc la muncă.
Grupul de boieri (instigați de Carnero, Mirabella și Zsupan) îl acuză pe Barinkay de imoralitate, prin faptul că trăiește cu o fată de țigan. Furia lor se amplifică atunci când află că Barinkay a găsit comoara căutată de ei zadarnic.
Izbucnește războiul. Contele Homonay, în fruntea husarilor, vine să recruteze ostași. Carnero îl reclamă pe Barinkay că, încălcând orice etichetă, s-a însurat cu o fată de țigan. Czipra dă publicității un document care atestă că Saffi este de origine nobilă, provocând stupoare generală. Barinkay, contrariat, se înrolează și pleacă la război.
Poporul întâmpină luptătorii întorși victorioși. Cei de pe urmă (în luptă) vor fi cei dintâi (la înapoiere). Astfel, primul sosit este Zsupan, încărcat de pradă, căci, și în condiții de război, unii știu să profite. Adevărații eroi sunt însă Barinkay, Ottokar și ceilalți luptători.
Barinkay refuză onorurile oferite de împărăteasă, rămânând lângă iubita sa și între țiganii care l-au ales voievod.

sursa : Wikipedia

joi, 17 mai 2012

Noaptea Muzeelor și Galeriilor





Timișoara 19 mai 2012


Muzeul de Artă
Piața Unirii nr 1, Timișoara
15:00-23:00 - intrarea gratuita
Ultima intrare la ora 22:00
Se pot vizita expozițiile permanente de Pictură Europeană, Artă Contemporană din Banat, colecția Corneliu Baba precum și expoziția temporară Nadia Ioan - Feminitate.

Muzeul Banatului
Bastionul Terezia, strada Popa Sapcă nr 4
10:00-22:00 - intrarea gratuită
Se pot vizita: expoziția temporară ”Ceramica de Jupănești” realizată de către Muzeul Satului Bănățean cu obiecte tradiționale din centrul de olărit Jupânești; expoziția temporară ”Propaganda de război în Voivodina 1941-1945” realizată de către Muzeul Voivodinei din Novi Sad care prezintă metode și mijloace de propagandă din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Muzeul Catedralei Mitropolitane
Piața Victoriei, nr.2
9:00-20:00 intrare gratuită
Aici se pot vedea importante cărţi de patrimoniu cum ar fi Noul Testament de la Bălgrad 1648 (prima traducere in română după izvoare grecesti si slavone), Biblia de la Bucuresti 1688 (prima traducere și imprimare integrală a Bibliei in limba română), Cazania lui Varlaam sau Cartea românească de învătătură 1643 și multe alte cărți deosebit de prețioase din sec. XVI -XVIII alături de manuscrise si pergamente, icoane pe lemn și sticlă românești, grecești și rusești din sec.XV- XIX, cruci de piatră și de lemn, iconostase si un bogat patrimoniu de obiecte de cult necesare serviciului liturgic.

Emil Kindlein Museum
Bega Shopping Center, et II
16:00-19:00 - intrarea gratuita
Muzicianul Emil Kindlein a pus bazele primul muzeu particular din vestul ţării. Emil Kindlein Museum prezintă istoria a două meserii înrudite, cea de bijutier şi cea de ceasornicar, din Banatul secolului trecut. Muzeul cuprinde reconstituirea prăvăliei şi atelierului de ceasornicar şi bijutier ce a aparţinut lui Petru Kindlein, fotografii şi obiecte de familie, dar şi o impresionantă colecţie de orologii.

Galeria Calina
Strada Marasesti nr. 1-3
15:00-23:00 - intrarea gratuită
Galeria Calina este un spaţiu independent, dedicat artei contemporane, care încurajează creaţia tinerilor. Amatorii de artă contemporană sunt așteptați cu fursecuri și prosecco la  show-ul ”The Golden Hours” by Aitch&Saddo. Aitch îşi reconstruiește istoria personală prin alter-ego-urile și personajele propriei biografii. Se întoarce într-un univers care la șapte ani încăpea într-un apartament cu trei camere, „locuit” de bunici, zâne, mirosuri familiare și furnici înfricoşătoare. Recuperând amintirile „fetiţei”, ea reface povestea care constituie identitatea şi îi dă sens. Şi povestea trebuie luată în serios de oamenii mari. Saddo observă cu atenție bizareriile lumii în care trăieşte și le adună într-o arhivă de senzaţii şi impresii alcătuind un monstruos portret oniric al societății de azi. Mitologia, religia, arhetipurile și imagistica lowbrow sunt instrumentele prin care el reface vârste şi anotimpuri demult uitate. Iar personajele antropomorfice completează peisajul fantastic al unei lumi tot mai fragile.

Galeria Helios
Piața Victoriei nr 6
12:00-20:00 - intrarea gratuită
Galeria Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara vă invită să vizitați expoziția de pictură ”Nostalgii Andine” a artistei Georgeta Cocian.

Galeria Jecza
Calea Martirilor 51/52-53,
20:00 - 24:00 - intrarea gratuita
Expoziția ”They Shoot Dictators, Don’t They?” de Vlad Ardeleanu
Pictura lui Vlad Ardeleanu propune privitorului un univers extrem de personal, al unui trecut colectiv, sedimentat în amintirea pictorului din perioada copilăriei din anii 1970-1985. Subiectul principal al lui Ardeleanu este memoria colectivă a unui trecut torpilat de evenimente socio-politice tensionate, filtrate de regimul comunist şi introduse în circuit doar fragmentar.

Galeria Jecza
parterul Cladirii C, de la City Business Centre Timișoara.
20:00 - 24:00 - intrarea gratuita.
Expoziția ”MONUMENTAL” de Alexandra Bodea , Michele Bressan, Bogdan Girbovan, Teodor Graur, Peter Jecza, Vlad Olariu, Dan Perjovschi, Ioan Augustin Pop, Cristian Rusu, Roman Tolici Expoziţia aduce în faţa publicului timişorean o problematică acută a artei contemporane româneşti: conceptul de monumental. Spaţiul ales pentru expunere este unul neconvenţional: parterul unei clădiri administrative, aflat în faza premergătoare finisajului. Atitudinea asumată de artişti este una critică /autocritică, ironică, marcat postmodernă. Mediile folosite sunt, la rândul lor, atipice celor consacrate îndeobşte artei monumentale, pe lângă sculptură, artiştii exprimându-se prin film, pictură sau fotografie.

Galeria Triade
Calea Martirilor 51/52-53,
20:00 - 24:00 - intrarea gratuita
Fundaţia TRIADE, în parteneriat cu Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest Timişoara, organizează sâmbătă, 19 mai 2012, orele 20, în spaţiul Galeriei TRIADE, Calea Martirilor 51/45 expoziţia artistului german Jochen FISCHER, intitulată ”cele mai mici lucrări”.
Expoziţia se va completa cu prezentări video ale artistului, precum şi cu proiecte şi experimente ale studenţilor pe care îi îndrumă.

sâmbătă, 5 mai 2012

In vizita la ZOO :)


Caldura afara, vreme superba be facea cu ochiul si am decis sa mergem la Zoo. Spre rusinea noastra nu am mai mers de foarte multa vreme la Zoo, dar astazi am decis ca trebuie sa vizitam minunatul parc al animalutelor. Abia asteptam sa ajung sa descopar ce animale gasesc si sa vad tot de felul de peisaje.

Imedat ce am ajuns la Zoo, atat eu , cat si sotul meu parca eram doi copilasi care nu mai stiau la care animal sa se uite. Ne-am plimbat pe aleile gradinii zoologice descoperind rand pe rand fiecare secret si ne-am distram la vederea maimuticii imbufnate care manca o banana si a ursului care mormaia alaturi de cei din familia lui.

De la lebada gratioasa, la caprioare, ursi , reptile, diverse tipuri de pasari, toate le-am analizat rand pe rand si ne-am bucurat de vremea de afara. Merita sa faci o vizita la gradina zoologica din cand in cand, este o atmosfera placuta si animalele de abia asteapta vizitatori. Daca aveti si copilasi este cu atat mai haios. Descoperiti o data cu ei lumea animalelor de la Zoo!